jerey:

prawdopodobienstwo cd
w urnie sa 4 kule białe i 8 kul czarnych. Losujemy dwa razy po jednej kuli bez zwracania.
Oblicz prawdopodobienstwo ze wyjmiemy kule w jednym kolorze.
moc zbioru Ω=12*11=132
za pierwszym razem mozemy wybrac białą kule na 4 sposoby, za drugim juz na 3 3*4=12
za pierwszym razem mozemy wybrac czarna kulke na 8 sposobow za drugim na 7 8*7=56
A= 12+56=68 } dlaczego tu taki zapis i dlaczego nie moge zapisac ;
za pierwszym razem moge wylosowac 4 białe i 8 czarnych czyli 4*8=32
za drugim razem 3 białe i 7 czarnych 3*7 =21
jerey:

teraz sytuacja ze zwracaniem:
w urnie jest 7 kul białych i 5 kul czarnych. losujemy dwa razy po jednej kuli ze zwracaniem.
Oblicz prawdopodobienstwo ze wyjmiemy kule w roznych kolorach.
teraz ;
moc zbioru 12*12 = 144 bo ze zwracaniem
i tutaj jest taki zapis; 7*5+7*5
dlaczego tutaj mamy powyzszy zapis
a nie zapis jak w przypadku losowania ze zwracaniem :
7*7+5*5
moze mi ktos wytłumaczyc te roznice