Wyznaczenie wartości parametru, dla którego równanie jest tożsamościowe
Aleks: Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których równanie z niewiadomą x jest tożsamościowe.
ax=a3x
Na lekcji miałem, żeby zamienić to na formę ax+b=0 i jak równanie jest sprzeczne to a=0 i b=0 i
na podstawie tych warunków zobaczyć dla jakiego parametru a to równanie będzie tożsamościowe,
niestety nadal niezbyt wiem jak to rozwiązać.
2 lut 18:25
Aleks: Ups, mała pomyłka w pisaniu − [...]i jak równanie jest TOŻSAMOŚCIOWE to a=0 i b=0[...] nie
sprzeczne

Przepraszam za błąd.
2 lut 18:34
sushi_ gg6397228:
przenies wszystko na jedna strone, potem wyciagnij "x" przed nawias
2 lut 19:19
Aleks: ax=a3x
ax−a3x=0
(a−a3)x=0 ?
2 lut 19:28
sushi_ gg6397228:
to teraz
a−a3=... wyciagamy cos przez nawias, potem jakis wzorek skroconego mnozenia
2 lut 19:31
Aleks: a−a3=a(a−1)(a+1)
a=1 v a=0 v a=−1
Chyba dobrze jest, co nie?
2 lut 20:22
Aleks: Jak wyciąganie przed nawias i wzór skróconego mnożenia to tylko to mi przychodzi do głowy
2 lut 20:23
Rafał28:
Tak. Teraz należy poprawnie sformułować odpowiedź.
2 lut 20:26
Aleks: Odpowiedź: Równanie jest tożsamościowe, kiedy a∊{−1, 0, 1} − mam nadzieję, że tak sformułowana
odpowiedź jest poprawna
Dziękuję za pomoc
2 lut 20:30
sushi_ gg6397228:
jest OK
na zdrowie
2 lut 20:33
Rafał28: Wtrące:
x=0 ⋀ a∊R
x∊R−{0} ⋀ a∊{−1, 0, 1}
2 lut 20:44