paramtery funkcje
Anka : Kto pomoże załamanej maturzystce ? prosze , nie ogarniam zadania a matura za 3 miesiące, to
straszne ! pomocy!
dla jakich wartości parametru m funkcja
(m−1)x+m dla x<1
f(x)={ x
2 +(m−2)x+4−2m dla x≥1
przyjmują tylko dodatnie wartości
I tak. więc zadanie zaczełam tak, jeśli funcja ma przyjmować dodatnie wartości to (m−1)<0 bo
to będzie wtedy funkncja malejąca. i nastepnie (m−1)x+m >0 ( bo wartości dodatnie przyjmuje )
i ta druga część funkcji też musi być większa od zera, I tyle z mojej strony, nie moge dalej
ruszyć. dlatego prosze o wytłumaczenie w razie możliwości ,Dzieki z góry. Anka

pozdrawiam
,
2 lut 18:20
Marcin: O! widzę że powoli zaczynają się budzić tegoroczni maturzyści. Siema
2 lut 18:22
Bizon:
a czy Ty sama rozumiesz co piszesz?
Zgaduj−zgadula to na innej stronce
Zacznij od porządnego przepisania zadania
2 lut 18:24
Anka : Chyba czas najwyższy, lepiej późno niz wcale, jednak wcale mi nie jest do śmiechu że to nie 2
ze nie rok ze nawet nie pół roku tylko 3 miesiące....
2 lut 18:24
Anka : ta klamerka obejmuje te dwie części funkcji. Ta cała funkcja ma przyjmować tylko wartości
dodatnie, więc nie rozumie, Bizonie, czemu sie oburzasz
2 lut 18:26
Bizon:
... nie oburzam tylko szkoda czasu na domysły
2 lut 18:27
Anka : oczywiście ,przynaję, że na innych stronach jest to zadanie rozwiązane lecz tylko rozwiazanie
mnie nie zadowala. Porszę również o wytłumaczenie. Wiec jesli ktos mógłby mi pomoc, byłabym
zadowolona.
2 lut 18:30
Bizon:
skąd jest to zadanko?
2 lut 18:43
Anka : czy moge liczyc na pomoc ?
2 lut 18:52
Bizon: tak
2 lut 18:58
Bizon:
.. to chytre zadanko ... "pachnie" mi zbiorem Kiełbasy
1
o
Rozpatrujesz funkcję w pierwszym przedziale
Warunek m−1<0 jest prawidłowy ... ale nie wystarczający
musi dodatkowo zachodzić f(1)>0
Zatem:
m−1<0 i m−1+m>0
| | 1 | |
Część wspólna dla tego przedziału to m∊( |
| ,1) |
| | 2 | |
Czy to jest zrozumiałe?
2 lut 19:04
Anka: http://www.zadania.info/3639895 zadanier pochodzi z tej strony. Tak jst to wytłumaczone, jednak dlaej tego nie rozumiem.
Na prawde byłabym wdzięczna za wytłumaczenie tego jeszccze raz w maire możliwości krok po
kroku, szczegolowo.
2 lut 19:04
2 lut 19:05
PW: No skoro w grę wchodzi "Porszę", to jedziemy.
(m−1)x+m > 0 dla x<1
Oznacza to, że
a) dla m=1 mamy do czynienia z nierównością 1 >0 − prawdziwą w całej dziedzinie (−
∞, −1)
b) dla m≠1 mamy nierówność
(m−1)x+m > 0, x∊(−
∞, −1).
Oznacza ona, że współczynnik kierunkowy prostej jest ujemny i przecina ona oś OX w punkcie
x
0=−1. Warto to sobie narysować, wtedy stanie się jasne.
| | −m | |
m−1 <0 i x0 = |
| = −1 |
| | m−1 | |
m < 1 i −m = −m+1 − Ooo, to jest niemożliwe, ostał się więc ino m=1, z którym udajemy się do
"dolnego przepisu" na funkcję f.
2 lut 19:06
Anka: Mam pytanie, f(1)>0 −−> ten pprzypadek jest dlatego że ta funkcja liniowa musi przyjmować
wartości dodatnie. ?
2 lut 19:07
Bizon:
.. no tak ... jeśli przyjmie się, że 0 to wartość dodatnia
Dla mnie 0 to wartość nieujemna
2 lut 19:08
Bizon:
PW namieszał bo nie zrozumiał zadania −
2 lut 19:11
Anka: Właśnie, Bizon, Bo na tej stronce, na któej podałam przyjmują że zero to wartość dodatnia .I
właśnie też się nad tym zastanawiałam, bo mnie uczono, że 0 jest nieujemne.. a co z drugą
cześcią funkcji?
2 lut 19:13
Bizon:

... może ten rysunek pomoże
1. oczywiście proste a dodatnim wsp. kierunkowym (jak to zielona) odpadają
2. ale odpadają też niektóre z ujemnym współczynnikiem (jak ta niebieska)
3. dopiero te czerwone dla których f(1)>0 spełniają drugi warunek
2 lut 19:19
Bizon:
do drugiej wrócimy jak zrozumiesz pierwszą −
2 lut 19:20
PW: Nie, źle. Muszę się sam skrytykować uroczyście.
Owszem, współczynnik kierunkowy m−1 < 0, ale żeby nierowność
(m−1)x + m > 0
była spełniona dla wszystkich x∊(−
∞,1) musi być (m−1)•1 + m ≥ 0 (radziłem narysować, a sam tego
nie zrobiłem − funkcja liniowa o równaniu y = (m−1)x+m musi być na prawym krańcu − w jedynce −
dodatnia lub równa zeru).
Dlatego
m−1 < 0 i 2m − 1 ≥ 0,
czyli
Podsumowanie: "górny przepis" oznacza funkcję dodatnią na całej dziedzinie (−
∞, 1) dla
| | 1 | | 1 | |
m∊[ |
| , 1) ∪ {1} = [ |
| , 1]. |
| | 2 | | 2 | |
2 lut 19:22
PW: Bizon, zrozumiał, zrozumiał, tylko był zbyt pewny siebie (grzech nr 1).
2 lut 19:24
Anka: Bizon, ten rysunek rzeczywiście ułatwił mi życie, dziękuję zrozumiałam, możemy przejść dalej
2 lut 19:27
Bizon:
drugą część można "załatwić" na kilka sposobów.
Tam omówili sposób wierzchołkiem
Ale znów "pomogę" Ci rysunkiem
2 lut 19:31
Anka: ratujesz mi zycie !
2 lut 19:37
Bizon:

Warunki spełnia i taka parabola i taka
2 lut 19:39
Bizon:
tam masz wyjaśniony sposób z wierzchołkiem
| | −m+2 | |
w warunkach naszego zadania xw= |
| |
| | 2 | |
i opisane jest to chyba przystępnie
2 lut 19:44
Bizon:
podam Ci też inny sposób
policzmy Δ
Δ=m2+4m−12
Sprawdźmy gdzie jest ona większa a gdzie mniejsza od 0
Δ'=64
m1=−6
m2=2 ale nas interesuje przedział z pierwszego punktu zadania
W przedziale tym Δ jest mniejsza od 0 ...współczynnik przy x2 dodatni ... czyli parabolka nad
osią.
Czyli ta części zadania nie wnosi nowych ograniczeń
Rozwiązaniem jest przedział z części pierwszej
2 lut 19:50
Anka: hmm nie do konca rozumiem dlaczego trzeba liczyć wierzchołek tej paraboli i jaki to ma zwiaek z
dalszymi obliczeniami
2 lut 19:50
Bizon:
Gdyby nie ograniczenia części pierwsze musiałabyś rozpatrywać oba nieudolnie narysowane
przeze mnie przypadki. Ale skoro m ma spełniać obie funkcje to po prostu sprawdzasz
z czym masz do czynienia −
2 lut 19:55
Anka: ok, dziekuje bardzo !
2 lut 19:59
Bizon: −

Sposób z Δ łatwiejszy?
2 lut 20:07
Anka: a jesli mogłbys Bizon, mi to z deltą jeszcze pokazać rozwiązanie
2 lut 20:19
Bizon:
przecież Ci napisałem
2 lut 20:21
Anka: Jeju, nie zauwazyłam, przepraszam Bizon
2 lut 20:27
Bizon: zrozumiałaś? −
2 lut 20:29
Anka: tak, przeanalaizowałam i delta okazałą sie łatwiejsza, gdyz sama tak na początku próbowałam
robic, choć nie wiedziałam , czy dobrze.
2 lut 20:29
Anka: Tak, zrozumiałam Jeszcze raz dziękuję za poświecenie mi czasu.

Miłego wieczoru !
2 lut 20:30
Bizon:
−
2 lut 20:32