Oblicz całkę
Monila: ∫ x41−x dx
2 lut 18:06
Janek191:
Napisz ułamek przy użyciu U
2 lut 18:08
2 lut 18:12
Janek191:
Podstawienie : t = 1 − x ⇒ x = 1 − t
dx = − dt
| | x4 | | ( 1 − t)4 | |
∫ |
| dx = − ∫ |
| dt = |
| | 1 − x | | t | |
2 lut 18:25
Monila: Dziękuję bardzo !

W życiu bym na to nie wpadła
2 lut 18:28
Monila: a w sumie to.. jak wyliczyć teraz tą całkę z t ?
2 lut 18:31
Kejt: ja bym po prostu podzieliła x4/(1−x)
do skutku.. i wtedy z elementarnych wzorów policzyła..
2 lut 18:32
Monila: a jakiś łatwiejszy sposób? szybszy?
2 lut 18:38
Rafał28:
| x4 | | x4 − 1 + 1 | | (x−1)(x+1)(x2+1) + 1 | |
| = − |
| = − |
| = |
| 1 − x | | x − 1 | | x − 1 | |
2 lut 19:23