ciąg geometryczny
abetyus: Oblicz sumę.dziesięciu.początkowych wyrazów ciągu geometryczego w którym a3=4 i a8=−1/8
2 lut 17:54
Alfa:
a
8 = a
3*q
5
a
3 = a
1*q
2
a1 = 16
| | 1−q10 | |
S10 = a1* |
| = ... podstaw i policz |
| | 1−q | |
2 lut 18:00
abetyus: Dziękuję, wszystko ok ale mam jeszcze jedno pytanie.skąd się wzięło q5

?
2 lut 18:04
Janek191:
a
n = a
1 *q
n −1
więc
a
3 = a
1 *q
2 = 4
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a8 : a3 = − |
| : 4 = q5 ⇒ q5 = − |
| ⇒ q = − |
| ⇒ q2 = |
| |
| | 8 | | 32 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | |
oraz a1 = a3 : q2 = 4 : |
| = 16 |
| | 4 | |
dlatego
| | 1 − q10 | | 1 − (−12)10 | |
S10 = a1* |
| = 16* |
| = |
| | 1 − q | | 1 − ( − 12) | |
| | 1 − 11024 | | 2 | | 1023 | | 32*1023 | |
= 16* |
| = 16* |
| * |
| = |
| = 10 912 |
| | 32 | | 3 | | 1024 | | 3 | |
========================================
2 lut 18:06
Alfa: najprościej mówiąc, w ciągu geom. potęga stałej q, to różnica indeksów wyrazów występujących w
równaniu, np.:
a6 = a3*q3
a9 = a3*q6
itd
2 lut 18:07