jerey: prawdopodobienstwo
w grupie 400 uczniow 60% uczy sie jezyka angielskiego, 45% uczy sie jezyka niemieckiego a 25%
uczy sie obu tych jezykow. Oblicz prawdopodobienstwo ze losowo wybrany z tej grupy uczen nie
uczy sie zadnego z tych jezykow
0,60*400 = 240 uczy sie j. agnielskiego
0,45*400=180 uczy sie jezyka niemieckiego
0,25*400 = 100 uczy sie obu jezyków
2 lut 17:36
Alfa:

A − u. uczący się j. ang.
N − u. uczący się j. niem.
B − u. nie uczący się żadnego z w/w języków
|Ω| = 400
|B| = 400 − (140+100+80) = 400 − 320 = 80
2 lut 17:47
jerey: dzieki własnie o to mi chodziło , pamietam ze kiedys rozwiązywałem podobne zadanie i przy
uzyciu własnie takiego rysunku .
2 lut 17:51