indukcja
zenek: Proszę o sprawdzenie czy dobrze wykombinowalem − to już wyższa matematyka
Metodą indukcji matematycznej wykaż, że dla każdej liczby naturalnej dodatniej n:
Liczba 10n+1+212 jest podzielna przez 12
1/ dla n=1
10n+1+212=12k
312=12k
k=26
2/ dla n+1
10n+2+212=12m
10*(10n+1+212)−2120+212
12(10k−159)
i jak podstawie te 26 to jest liczba (10k−159) m≥0 co konczy dowod tak?
bo m nalezy do dodatniej N?
2 lut 16:38
J: 1) dla n=1 więc n=1 podstawiasz
102+212=312
312=26*12
2)
Z: 10n+1+212 jest podzielna
T: 10n+2+212 ma być podzielna
D:
10n+2+212=10n+1*10+212=10*(10n+1+212)−2120+212=
10*(10n+1+212)−1908=10*(10n+1+212)−12*159
pierwszy człon podzielny na mocy Z, drugi jak widać
2 lut 16:44
PW: Dziwnie do tego podchodzisz − od razu zakładasz, że badana liczba to 12k. Gdybyśmy to
wiedzieli, to badanie byłoby bezprzedmiotowe.
Po prostu liczyć:
− dla n=1 mamy 101+1+212=312=12•26 − twierdzenie jest prawdziwe dla n=1.
Jeżeli chcesz jeszcze sprawdzić dla n=2, to podobnie:
102+1+212 = 1212 = 12•101 (zwykłe rachunki, nie jakieś podstawianie).
Sprawdzenie prawdziwości twierdzenia dla n=2 nie było jednak konieczne (można to zrobić dla
siebie, żeby się upewnić, ale zapisywać nie musimy). Musimy natomiast zastosować zasadę
idnukcji
− założyć prawdziwość twierdzenia dla dowolnej liczby k∊N
− sformułować tezę dla liczby następnej, to znaczy dla k+1
− udowodnić tezę na podstawie założenia.
2 lut 16:49