Funkcja odwrotna
la: Mam problem z zadankiem dotyczącym wyznaczenia wzoru funkcji odwrotnej funkcji f(x)=x5*|x|
Dosżłam do tego że dla x∊≤0, +∞) y= x6
dla x∊(−∞,0) y= −(x)6
Funkcja odwrotna dla x∊≤0, +∞) wysżła mi y= 6√x
z drugim przypadkiem mam problem.
Odpowiedzi głoszą, ze wynik powinien wyjść −6√−x
2 lut 16:32
J: y=−(x)6
x=−(y)6
−x=y6
y6=−x
y=6√−x
2 lut 16:38
PW: Myślę (bez przeliczania), że odpowiedzi dobrze głoszą. Badana funkcja na przedziale (−∞,0)
przyjmuje wartości ujemne (bo równe −x6). Mamy więc funkcję przyporządkowującą liczbom
ujemnym − liczby ujemne. Funkcja odwrotna musi działać na tych samych zbiorach, ino w
odwrotnym porządku.
Liczba
−6√−x dla x<0
jest ujemna, wydaje się być dobrze.
2 lut 17:02