Rysowanie wykresu funkcji z wartością bezwzględną
Andrew: Czy może ktoś mi wytłumaczyć jak rysować takie funkcje jak f(x)=x
2−3|x|+2 ; f(x)=x*|x−4| ;
f(x)=|x
2−4|+3x , nie wiem jak tu wyznaczyc miejsca zerowe i współrzędne wierzchołka. Kiedy
odbijamy od osi OY, a kiedy OX ?
Z góry bardzo dziękuję
2 lut 16:00
zawodus: Wyznaczanie wierzchołka i miejsc zerowych było dużo wcześniej. Bez tego nawet nie zabieraj się
za takie rzeczy...
2 lut 16:03
Andrew: W funkcjach bez wartości bezwzględnej nie mam problemu z miejscami zerowymi i wierzchołkami,
chodzi o to jak podejść do zadania w momencie gdy pojawia się wartość bezwzględna.
2 lut 16:07
Andrew: Np. Narysowanie funkcji f(x)=x(x−4) nie sprawia żadnej trudności, ale dlaczego po dodaniu
wartości bezwzględnej f(x)=x|x−4| odbija się tylko część wykresu, kiedy wiadomo jak odbic ?
2 lut 16:16
Zuzu: Zawodus, pomożesz mi z tamtym?
2 lut 16:16
Marcin: Jeżeli masz wartość bez, to wszystkie ujemne y przechodzą w dodatnie. Mam rację?
2 lut 16:17
zawodus: Rozpisać z definicji..
f(x)={4x−x2 dla x∊(−∞,4)
{x2−4x dla x∊<4,+∞)
2 lut 16:18
Andrew: No właśnie wychodzi na to, że nie zawsze.
http://www.marspe.eu/wykresy/
porównanie f(x)=|x
2−4|+3x oraz f(x)=x
2−4+3x
Skąd się bierze taka zmiana ?
2 lut 16:21
Andrew: f(x)={4x−x2 dla x∊(−∞,4)
x1=−1 v x2=4 czyli bierzemy tylko x1
{x2−4x dla x∊<4,+∞)
x1=−4 v x2=1 czyli zaden x nie pasuje do przedzialu
I co dalej ?
2 lut 16:33
Andrew: Ok. Trochę zamieszałem sobie w głowie i pogubiłem, ale już wiem. Dzięki temat zamykam
2 lut 16:45
5-latek: masz taka funkcje y=x|x−4| czyli x−4=0 to x=4 i teraz z dfinicji watrosci bezwzglednej dla
x≥4 czyli x∊<4,∞) |x−4|=x−4 wiec funkcja ta ma postac y=x(x−4)=x2−4x rysujesz wykres
tej funkcji ale tylko w tym przedziale
Teraz dla x<4 |x−4|=−(x−4)=−x+4 to nasza funkcja wtym przedziale bedzie miala postac
y=x(−x+4)=−x2+4x i rysujesz tylko c te czesc tej parabolo w tym przedziale
Teraz funkcja |x2−4|+3x
x2−4>=0 to x nalezy (−oo −2)U(2 ,+oo) wiec w tym przedziale |x2−4|=x2−4 wiec ta
funkcja bedzie miala postac y=x2−4+3x i rysujesz ta parabole ale tylko w tych przedzialach
(reszte wymazujesz gumka czy czyms innym .
x2−4<0 to x nalezy (−2,2) to w tym przedziale |x2−4|=−(x2−4)=−x2+4
wiec po opuszczeniu modulu funkcja ta ma postac y=−x2+4+3x i rysujesz ta parabole ale tylko
w tym przedziale
Zostala funkcja x2−3|x| +2
Teraz znowu defincja modulu |x|=x dla x>=0 wiec dla x nalezy <0.+oo) funkcja ta ma postac
y=x2−3x+2 i rysujesz ta parabole w tym przedziale
|x|=−x dla x<0 wiec dla x nalezy (−oo ,0) funkcja ta ma postac y=x2+3x+2 i rysujesz ta
parabole ale tylko w tym przedziale
2 lut 16:59
Andrew: Wielkie dzięki już to ogarnąłem i wszystko się zgadza

tylko przy funkcji f(x)=|x
2−4|+3x;
x
2−4>=0 powinien być przedział (−oo −2>U<2 ,+oo) chyba ?
2 lut 17:09
5-latek: tak
2 lut 17:11