Rozwiąż równanie -5 + 8 +21 + ... + x = 1899
Annn: Rozwiąż równanie −5 + 8 +21 + ... + x = 1899
Teoretycznie wiem jak to rozwiązać, ale robię błędy bo mi Δ nie wychodzi. Mógłby to ktoś
rozwiązać, a ja bym sprawdziła gdzie mam błąd?
2 lut 16:00
Maslanek: Przepisz swoje rozwiązanie, sprawdzim
2 lut 16:01
Marcin: To jest prosta suma ciągu arytmetycznego gdzie a
1=−5, a r=13. Right?
2 lut 16:03
zawodus: "prosta suma" a jest w liceum "suma złożona"
ale pomysł ok.
Ewentualnie na maturze jest kalkulator i 170 minut.
Włączasz wbijasz i dodajesz...
2 lut 16:05
2 lut 16:06
Annn: | | −10x + 13x2 − 13x | |
1899 = |
| |
| | 2 | |
3798 = −10x + 13x
2 − 13x
0 = −13x
2 − 23x − 3798
2 lut 16:07
Annn: Zazwyczaj robię głupie błędy więc nie zdziwię się jeśli teraz też tak będzie
2 lut 16:08
Marcin: zawodus chyba nie myślisz, że jechałbym to tak na kalkulatorze
2 lut 16:09
Maslanek: Błąd w znaku ^^
+13x2−23x−3798=0
2 lut 16:09
Annn: Oj tu niestety źle przepisałam, no ale delta nie wychodzi z tego
2 lut 16:11
Maslanek: √Δ=445 ^^
2 lut 16:12
Maslanek: x=18
Nie wychodzi tak?
2 lut 16:12
Maslanek: x − to ilość wyrazów ^^
2 lut 16:12
Marcin: Delta pięknie wychodzi, to lubię
2 lut 16:13
Annn: Wielkie dzięki, to ja już na kalkulatorze liczyć nie potrafię
2 lut 16:14
5-latek: Wychodzi ladna liczba wiec licz
2 lut 16:14
zawodus: Marcin jak niektórzy inaczej nie umieją to jest świetna taktyka...
2 lut 16:20