Proszę o pomoc w zadaniu z wartością bezwzględną i wielomianami
kubuś_puchatek : Proszę o pomoc w zadaniu z wartością bezwzględną i wielomianami

|x
3 + 64|=x
2−4x+16
no i zamieniłam, że to jest równe (x−2)
2 + 12 > 0
więc x
3 + 64 musi też być >0 więc x>8
zdejmuje wartość i wychodzi mi inaczej niż w odpowiedziach
2 lut 15:49
Marcin: Ja rozwiązywałbym to przedziałami.
2 lut 15:51
zawodus: x3+64 >0 ⇒ x>8 − bzdura
założenie:
x2−4x+16≥0
Teraz rozbiajsz na dwa przypadki:
x3+64=x2−4x+16 lub x3+64=−(x2−4x+16)
2 lut 15:53
kubuś_puchatek : miałam na myśli x>−8
2 lut 15:54
Marcin: zawodus nie dałoby się przedziałami?
2 lut 15:55
zawodus: dałoby się
2 lut 15:56
zawodus: ale po co się ograniczać zawsze do jednego rozwiązania

Nie sztuką jest stosować znany
wszystkich algorytm, ale opracować własny

Oczywiście mój jest powszechnie znany...
2 lut 15:57
Marcin: I teraz nie wiem czy się śmiejesz czy piszesz prawdę
2 lut 15:57
Marcin: Opracować własny, ale mój jest powszechnie znany. Dobre, dobre
2 lut 15:58
zawodus: Marcin ja też nie wiem

Kubuś. Umiesz potęgować?
2 lut 15:58
zawodus: Jak znajdę własny algorytm to będzie o mnie głośno
2 lut 15:59
kubuś_puchatek : no i wychodzi z jednego x3−x2+4x+48=0 co dalej ?
2 lut 15:59
5-latek: a co powiesz na to x3+64=(x+4)(x2−4x+16)
2 lut 16:01
kubuś_puchatek : zawodus, ale żeby spotęgować muszę znać znaki równania, czy nie ?
2 lut 16:02
kubuś_puchatek : 5−latek tego nie zauważyłam dzięki
2 lut 16:02
kubuś_puchatek : super wszytko się zgadza x=−5 i x=−3 dziękuję za pomoc
2 lut 16:05
zawodus: kubuś mam nadzieję, że jesteś kobietą, bo 5−latek to mężczyzna.
2 lut 16:06
5-latek:
2 lut 16:07
kubuś_puchatek : tak jestem kubusiąpuchatką
2 lut 17:43