Postać rzeczywista i utajona
Gabi: Potrafi ktoś wyszczególnić postać rzeczywistą i utajoną ze wzoru?
2 lut 15:36
zawodus: jakiego wzoru?
2 lut 15:39
J: utajoną? chyba urojoną
2 lut 15:51
PW: Wywiad prowadzi nabór?
2 lut 16:11
Gabi: −jk2 i0h/4πwE * zx/ (x2+y2+ z2) 3/2 *e −jkr=
2 lut 16:14
zawodus: całego alfabetu się nie dało wrzucić?
2 lut 16:16
Zuzu: zawodus?
2 lut 16:18
J: zakładam, że j to i
e−jkr=cos(kr)−j*sin(kr)
−jk2 i0h/4πwE * zx/ (x2+y2+ z2) 3/2 *[cos(kr)−j*sin(kr)]
po pomnożeniu
urojona: k2 i0h/4πwE * zx/ (x2+y2+ z2) 3/2 *cos(kr)
rzeczywistra −k2 i0h/4πwE *zx/ (x2+y2+ z2) 3/2 *sin(kr)
2 lut 16:19
Gabi: zaraz dam lepszą wersje wzoru
2 lut 16:20
Gabi: niestety nie da sie tu tak przepisać, możę ktoś byłby chętny zrobić mejlowo jeden przykład dla
mnie żebym mogła się wzorować
2 lut 16:26
g: ツ
2 lut 16:27
g: Gabi: na pewno sie da, sproboj.
2 lut 16:28
Gabi: (−jk2*i0*h)/4πωε*(z*x)/(x2+y2+z2 )(3/2) *e(−jk*r)=
2 lut 16:30
Gabi: te nawiasy wyżej to potęgi, tak tutaj wychodzi
2 lut 16:30
J: rozpisz exponens exp(−jkr)=cos(kr)−j*sin(kr); potem wymnóż, skorzystaj z j2=−1
2 lut 16:32
Gabi: dzięki wielkie
2 lut 16:53
Gabi: ma być cos(kr) czy cos(−kr)?
2 lut 17:00