obliczenie pochodnej, w tym przykładzie nie wiem jak uprościć
monaaa: f'(x)= cos x * (x3−2)
2 lut 15:33
Fernani: f'(x) = −sinx * (x
3 − 2) + cosx * 3x
2 . Można tak zostawić.

Wzór na iloczyn ( pochodna
pierwszej * niezmieniona druga + niezmieniona pierwsza * pochodna drugiej)
2 lut 16:11
monaaa: tak zrobiłam, a jeśli się jeszcze wymnoży −sinx przez pierwszy nawias czyli zapiszę się jako
−sinx * x3 + 2sinx + cosx* 3x2 będzie też ok?
2 lut 16:45
PW: monaaa, nie osłabiaj mnie. Studentka pyta, czy będzie to samo gdy wykona mnożenie
korzystając z rozdzielności mnożenia względem dodawania. To tak jakbyś spytała, czy
7•(3+2)=7•3+7•2.
2 lut 17:31