równanie kwadratowe z parametrem
Maciek: Dla jakich wartości parametru m równanie ma cztery różne pierwiastki.
x4+mx2+1=0
Wydaje mi się, że m musi spełniać te warunki:
Δ=m2−4>0
x12=0.5*(−m−√m2−4)>0
x22=0.5*(−m+√m2−4)>0
ale nie mam pojęcia jak rozwiązać nierówności tego typu gdzie jest m pierwszego stopnia i m
drugiego stopnia z inna liczba pod pierwiastkiem razem. Chyba nie mogę po prostu podnieśc do
kwadratu? Z resztą próbowałem i ostatnia nierówność wyszła sprzeczna, a wyraźnie widać, że nie
jest.
2 lut 15:08
zośka: Podstaw sobie zmienna pomocniczą t=x2 ≥0
Masz równanie t2+mt+1=0
i równanie to ma mieć 2 różne pierwiastki dodatnie!
(zastosuj wzory Viete'a)
2 lut 15:14
zośka: Warunki:
Δ>0
t1+t2>0
t1*t2>0
2 lut 15:16
zośka: Warunek ostatni jak widać jest spełniony (t
1*t
2=1>0)
no i plus twój warunek na Δ
2 lut 15:19
Maciek: No tak nie pomyślałem o użyciu wzorów Viete'a. Dzięki. Ale tak przy okazji jak rozwiązać
nierówność tego typu ?
−m+√m22−4)>0 D ∊ R \ <−2,2>
Wiem jedynie, że √m2−4)>m czyli dla m<0 ta nierówność jest spełniona dla wszystkich liczb z
dziedziny Natomiast jak to rozwiązać dla m>=0 ? Czyli jak zakładam, że m jest dodatnie to mogę
sobie podnieść do kwadratu całość? i wtedy wyjdzie, że żadna liczba większa od zera nie będzie
spełniać tego równania? Czyli rozumiem, że jeśli po obu stronach nierówności liczby mają te
same znaki to wtedy mogę podnieść do kwadratu, a jak różne to nie?
2 lut 15:35