Paramter
Zuzu: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste jednakowych
znaków? 2x
2+(m−9)x+m
2+3m+4+0
| | c | |
Cały czas coś mi nie wychodzi, założyłam a≠0 Δ>0 i |
| >0. Co jest nie tak? |
| | a | |
2 lut 14:56
Ajtek:
Może gdzieś błąd w liczeniu?
2 lut 14:58
Zuzu: rozpiszę, sprawdzisz?
2 lut 15:02
5-latek: zalozenie a≠0 jest tu niepotrzebne
2 lut 15:03
Ajtek:
Jak nie ja to 5−latek sprawdzi.
2 lut 15:04
Zuzu: 1. a≠0 −> 2≠0 −> m ∊ R
2.(m−9)
2−4*2*(m
2+3m+4) >0
m
2−18m+81−8m
2−24m−32>0
m
2+6m+7 < 0
m
1 = −3 −
√2 m
2= −3 +
√2
brak rozwiązań
2 lut 15:05
Zuzu: Panowie?
2 lut 15:10
5-latek: Na razie to zobacz tam chyba mamsz blad
powinno tam byc tak m2+6m−7<0
2 lut 15:12
5-latek: policz teraz m1 i m2 i wyznacz przedzial
2 lut 15:14
Zuzu: tak! jest błąd. dzięki!
Sprawdzisz mi założenia do innego, podobnego zadania?
2 lut 15:15
5-latek: pisz moze bede potrafil
2 lut 15:16
Ajtek:
Jak nie będziesz umiał, to ja Tobie podpowiem

.
2 lut 15:18
5-latek: OK
Ajtek 
Wiesz teraz z ta delta to mozna dostac pomieszania
2 lut 15:19
Zuzu: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste ujemne?
x
2+5mx+4m
2−3m=0
1. a≠0 −> m∊R
2. Δ>0 25m
2−4*1*(4m
2−3m)>0
25m
2−16m
2+12m>0
9m
2+12m> 0
3m(3m+4)>0
m > 0
2 lut 15:22
Ajtek:
Wiem

.
2 lut 15:22
Ajtek:
1. Δ>0
2. x1+x2<0
3. x1*x2>0
2 lut 15:23
5-latek: jesli zrobilas takie
delta >0
x1+x2<0
x1*x2>0 to ok
Ale potem musisz wyznaczyc czesc wspolna tych rozwiazan
2 lut 15:25
Ajtek:
Pierwszy

.
2 lut 15:26
Zuzu: no i własnie nie wychodzi mi część wspólna.. dobra, to może dalej,
2 lut 15:27
Zuzu: Dla jakich wartości parametru k, suma odwrotności różnych rozwiązań równania x2+kx−16=0 jest
równa −4?
2 lut 15:28
zawodus: Δ>0
f(0)>0
xw<0
ostatni...
2 lut 15:29
5-latek: np rozwiazniem 1 warunku bedzie x∊(−∞ ,−4/3)U(0,+∞)
Pozostale tak samo wyznacz nasteepnie os liczbowa i wyznacz rozwiazanie
2 lut 15:30
zawodus: następne zadanie
Δ>0
Polecam zacząć od warunku drugiego, z potem sprawdzić, czy spełnione jest założenie nr 1.
2 lut 15:30
5-latek: Tak Ajtek −−byles pierwszy
2 lut 15:31
5-latek: POwiem CI tak . Wcale nie dobra . Nie konczysz zadania , nie rozumiesz
2 lut 15:34
Zuzu: 5−latek, pomożesz mi zrozumieć? proszę..
Zawodus, już liczę
2 lut 16:03
Zuzu: Zawodus, muszę z równania x
2+kx−16=0 wyliczyć x
1 i x
2?
2 lut 16:06
Zuzu: Halo?
2 lut 16:12
Zuzu: ?
2 lut 16:17
zawodus: w czym problem?
2 lut 16:19
Zuzu: Zawodus, muszę z równania x2+kx−16=0 wyliczyć x1 i x2?
2 lut 16:19
zawodus: nie musisz. Masz wzory Viete'a
2 lut 16:21
zawodus: ja spadam. będę później. Jak coś to napisz na gg kolegi: 8959267
2 lut 16:22
Zuzu: głupieję. mam wzory ale x1+x2 i x1*x2.. a mam policzyć odwrotność tych liczb. czyli
wykorszystać wzór na sumę i podać jego odwrotność?
2 lut 16:24
5-latek: masz godz 15:30 zawodus napisal CI warunki
delta >0 i
| | 1 | | 1 | |
Teraz tak |
| + |
| = do wspolnego mianownika i mamy |
| | x1 | | x2 | |
| | x2 | | x1 | | x2+x1 | |
|
| + |
| = |
| |
| | x1*x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | |
Teraz co to jest x
2+x
1= co
to samo co to jest x
1*x
2= co
To nma sie rownac −4 wiec to zapisz i policz dalej
2 lut 16:29