PW: | | a | | 4 | | b | | 4 | | a−b | | a−b | | (a−b) | | 16 | |
|
| + |
| −( |
| + |
| ) = |
| − 4 |
| = |
| (1− |
| ) |
| | 4 | | a | | 4 | | b | | 4 | | ab | | 4 | | ab | |
Badamy w ten sposób, czy istnieją liczby a i b, dla których
f(a) = f(b).
Okazuje się, że różnych a i b jest nieskończenie wiele, są to a i b, dla których
ab=16, a≠b.
Na przykład f(2)=f(8):
| | 4 | | 2 | | 4 | | 8 | |
f(2) = |
| + |
| = 2,5 i f(8) = |
| + |
| = 2,5 |
| | 2 | | 4 | | 8 | | 4 | |
Powiedzmy więc jasno: zadanie jest "podpuchą", nie istnieje funkcja odwrotna do f − z prostej
przyczyny, że f nie jest różnowartościowa.
Piszę to tylko dlatego, że
Pudel użył sformułowania "jednowartościowa" i nie udowodnił
swojego spostrzeżenia. Sformułował natomiast inne, ciekawe zadanie wybiegające poza to, o
które pytała
marta