Interpretacja geometryczna modułu różnicy liczb zespolonych
xcv: |z+2i|*|z−2i|≤|z−2i|⇔
|z−2i|=0
|z−2i|>0
|z+2i|≤1
Chodzi mi o to w jaki sposób dojść do tych 3 założeń bo nie bardzo to rozumiem
2 lut 14:12
Mila:
|z+2i|*|z−2i|≤|z−2i|⇔
|z+2i|*|z−2i|−|z−2i|≤0⇔
|z−2i|*(|z+2i|−1)≤0⇔
dokończ.
2 lut 15:10
xcv: No dobrze wiem dlaczego jest |z−2i|=0 i z+2i|≤1 ale dlaczego mamy |z−2i|>0 ?
2 lut 15:25
xcv: Już wiem gdy biorę za |z−2i| coś większego od zera wtedy jest spełnione |z+2i|*|z−2i|≤|z−2i|
gdzie
1* |z−2i|=|z−2i| albo (coś mniejszego od 1)*|z−2i| spełnia warunek < |z−2i|
2 lut 15:38