...
:( ): Funkcja liniowa f przyjmuje wartości dodatnie dla x <−1 a ujemne dla x >−1 . Największa wartość
tej funkcji w przedziale <−4,4> to 3 . Sporządź wykres funkcji i określ jej miejsca zerowe.
Tak znów ja .. ale to już ostatnie niezrozumiałe zadanie
2 lut 13:56
Marcin: Jak wygląda funkcja liniowa?

Twoja jest malejąca i ma jedno miejsce zerowe
2 lut 14:10
J: f(1) = 0 i f(−4) = 3
2 lut 14:12
:( ): f(x)=ax+b −− >wzór
2 lut 14:12
J: Masz teraz 2 równania i dwie niewiadome a i b
2 lut 14:13
:( ): Czyli rozwiążę to układem równań
2 lut 14:14
Marcin: Jesteś pewna że f(1)=0?
2 lut 14:14
J: Oczywiście f(−1) = 0. Przepraszam
2 lut 14:17
Marcin: Powodzenia dalej
2 lut 14:18
:( ): a więc obliczyłam to układem równań
f(−4)=a*(−4)+b
f(−1)=−a+b
−−−−−−−−−−
i z tego mi wyszło że
a=1
b=0
2 lut 14:27
J: Coś nie tak.
a*(−4) + b = 3
−a + b = 0
2 lut 14:33
Marcin: y=−x−1
Jak Ty to liczyłaś?

a=−1
b=−1
2 lut 14:43
:( ): Marcin jakbym ja miała wykładać matematykę to była by to najdziwniejsza lekcja w twoim życiu
2 lut 14:53