tożsamośći trygonometryczne
olciiaaaa: pomoże ktoś uzasadnić funkcje? jak to się robi bo wgl tego nie mogę zrozumieć
2 lut 13:34
PW: Wziąć lewą stronę na przesłuchanie i dotąd maltretować, aż przyzna się, że prawa strona to jej
brat bliźniak.
2 lut 13:36
Marcin: Jaki śmieszek
2 lut 13:37
olciiaaaa: możesz mi pomóc bo nie chce się przyznać
2 lut 13:38
5-latek: To powiedz tej stronie ze dopoki sie nie przyzna to nie dostanie calusa

Lewa strona do wspolnego mianownika (moze sprobuj tak zaczac )
2 lut 13:53
5-latek: Olciu funkcji sie nie uzasadnia .
Po drugie to nie jest funkcja .
My mamy sprawdzic czy danwe wyrazenie jest tozsamoscia trygonometryczna OK?
2 lut 13:57
J: Skorzystaj również z "jedynki" trygonometrycznej.
2 lut 13:57
PW: | | cos2x−1 | |
L = |
| to zwykłe dodawanie do wspólnego mianownika |
| | cosx | |
| | cos2x−(sin2x+cos2x) | |
L = |
| − już się powoli przyznaje, wyjawił tajemnicę "jedynki |
| | cosx | |
trygonometrycznej"
| | −sin2x | | −sinx•sinx | |
L = |
| = |
| − jeszcze tylko niech się przyzna do tajemnych |
| | cosx | | cosx | |
związków między sinusem, cosinusem i tangensem − i mamy go!
Dla porządku trzeba dodać, że śledztwo dotyczyło tylko takich x, dla których cosx≠0 (dla takich
x byłoby bezprzedmiotowe, bo równość nie ma sensu, to nawet tępy oficer dochodzeniowy wie, bo
mu w szkole mówili − pamiętaj, cholero, nie dziel przez zero, przy okazji dla takich x tangens
też nie ma sensu).
2 lut 13:58
J: "5 −latek", wyjaśnij co to znaczy "tożsamość"
2 lut 13:58
5-latek: To znaczy z lewa strona wyrazenia = prawej stronie wyrazenia
POmijajac fakt ze mamy dwa rodzaje tozsamosci trygonometrycznej . Tozsamosc bezwzgledna i
wzgledna . Ale juz nie bede jej w glowie mieszal
2 lut 14:02
5-latek:
2 lut 14:07