a
!23: (b+c)
3−b
3= (b+c−b)[(b
2+2bc+c
2)+(−b
2−bc)+b
2]
2 lut 13:19
5-latek: Zastosowales/as wzor skroconego mnozenia a3−b3? Tak?
2 lut 13:22
!23: tak
2 lut 13:22
PW: Nie, w drugim nawiasie same "+".
2 lut 13:23
!23: zastanawiam się czy ma być
(b+c)3−b3= (b+c−b)[(b2+2bc+c2)+(−b2−bc)+b2]
czy tak
(b+c)3−b3= (b+c−b)[(b2+2bc+c2)+(b2+bc)+b2]
2 lut 13:23
PW: Oj, uprzedziłem naprowadzanie przez 5−latka na dobre tory, przepraszam, nie widziałem tego.
2 lut 13:24
!23: czyli wyjdzie (b+c)3−b3=c(3b2+3bc+c2) ?
2 lut 13:24
!23:
2 lut 13:31
5-latek: post 13:23 drugi zapis
2 lut 13:38
!23: ok
2 lut 13:54