geometria, twierdzenie Talesa
Iza:

Wysokość trójkąta prostokątnego opuszczona z wierzchołka kąta prostego ma długość 3 cm,
podzieliła ona przeciwprostokątną w stosunku 1:2. Mam obliczyć długość przeciwprostokątne i
nie mam pojęcia, czy nawet dobrze podpisałam ten rysunek.
2 lut 13:01
Iza: wiem, że ma wyjść 4,5 √2 ale jak to zrobić?
2 lut 13:04
2 lut 13:04
Iza: dzięki!
2 lut 13:06
Iza:

dalej nie mogę tego zrobić

//
bo jeśli:
|CD| : |AD| = |AD| : |DB|
czyli z metody na krzyż
x*2x=3*3
2x
2 = 9
x
2 = 4,5
x=
√4,5
|CB|= 3x
czyli 3x= 3
√4,5
a miało wyjść 4,5
√2
2 lut 14:01
Iza: to jest czarna magia albo odpowiedź jest błędna
2 lut 14:11