Przesuwanie funkcji
Zgredek: Przesuwając odpowiednio wykres funkcji f danej wzorem f(x)=−x
2, naszkicuj wykres funkcji g
określonej wzorem g(x)=f(x−2)+3
Czyli muszę przesunąć wykres funkcji f o
2 miejsca w lewo
i o 3 górę ?
Ale dlaczego w wykresie funkcji g(x)=f(x−2){
2}+3 −−> nie ma kwadratu
2 lut 12:59
Ajtek:
O dwa w prawo i 3 w górę.
f(x−2)+3 mówi nam o wektorze przesunięcia. Kwadrat nie jest potrzebny.
2 lut 13:07
Zgredek: A to nie jest także jeśli p<0 to przesuwamy w lewo ?
2 lut 13:09
2 lut 13:09
Ajtek:
Cześć
5−latek 
.
2 lut 13:10
5-latek: Witaj
Ajtek
2 lut 13:10
Zgredek: Dziękuje

a żeby narysować obie funkcje to i tak musze stworzyć tabelke dla x ?
2 lut 13:12
Ajtek:
Dokładnie tak.
2 lut 13:14
Mila:
f(x)=−x2→T
[2,3]→g(x)=f(x−2)+3=
−(x−2)2+3
2 lut 13:39
Ajtek:
Witaj
Mila. Piękny wykres

.
2 lut 13:50