Proszę o pomoc.
Kaxxxx: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego, w którym S5=75 oraz S10=150.
2 lut 12:57
Marcin:
S5=a1+4r
S10=a1+9r
2 lut 12:59
5-latek: marcin S5 to nie jest a5
2 lut 13:02
2 lut 13:05
Marcin: 5−latek oczywiście masz racje. Przepraszam za wprowadzanie w błąd
2 lut 13:05
5-latek: No to teraz zobaczymy czy pomoc ta pomoze czy pomoc=gotowiec
2 lut 13:08
Kaxxxx: odpowiedź: an =15
2 lut 13:11
J: Czyli ten ciąg ma tylko jeden wyraz ?
2 lut 13:12
J: Tzn nie jeden, tylko wszystkie równe 15
2 lut 13:13
5-latek: Nie .
Z tego ukladu wyznacz a1 i r i wzor an= a1+(n−1)r
2 lut 13:14
Kaxxxx: 5−latek − nie oczekuję gotowców. Zależy mi głównie na tym, aby prawidłowo rozwiązać to zadanie.
2 lut 13:14
5-latek: czesc
J
2 lut 13:14
5-latek: Kaxxxx i to CI sie chwali
2 lut 13:15
J: Witaj "5−latek"
2 lut 13:15
Marcin: To jeszcze nie jest gotowiec, spokojnie, przecież nie podałem Ci wyników

Podstaw za S5 i S10
i rozwiąż układ równań
2 lut 13:15
Kaxxxx: Dziękuję wszystkim za pomoc.
2 lut 13:30