Proszę o rozwiązanie krok po kroku jednego przykładu.
KED: Proszę o rozwiązanie krok po kroku jednego przykładu. Dla jakich wartości parametru m dziedziną
funkcji jest zbiór D?
| | x+1 | |
f(x) = |
| D=R\{1} |
| | x2+mx+1 | |
2 lut 12:55
J: Szukamy takie m, dla których mianownik dla x=1 będzie równy 0.
1 + m + 1 = 0 ⇔ m = −2
2 lut 13:05
KED: | | x2 +1 | |
f(x) = |
| D=R\{1} |
| | x2+mx−1 | |
Więc dlaczego w takim przykładzie odp. jest "nie ma takiego m" ?
2 lut 13:16
KED: Skoro wychodzi m=0
2 lut 13:17
Kejt:
x
2+mx−1=(x−1)
2
x
2+mx−1=x
2−2x+1
m=−2; −1≠1
sprzeczność...
2 lut 13:20
J: Bo dla m =0 ,mianownik przyjmuje postać (x2 −1) i zeruje się zarówno dla 1 i −1, co nie
miało miejsca w poprzednim przykładzie.
2 lut 13:27
KED: Dzięki.
2 lut 13:35
KED: Mam pyt. do jeszcze jednego przykładu.
| | x2+x+1 | |
f(x)= |
| D=R Jak to rozwiązać skoro nie wiem co podstawić? |
| | x2+m+1 | |
2 lut 13:58
J: Przy m nie ma x ?
2 lut 14:03
KED: jest
2 lut 14:05
J: x2 + mx + 1 ≠ 0, czyli Δ<0 ,czyli m2 − 4 < 0
2 lut 14:08
KED: No tak, czyli wychodzi m należy do (−2,2).
A taki:
| | x2+x+1 | |
f(x) = |
| D=R\{−1,1} ? |
| | x2+(m−1)x − m | |
Rozwiązuję tak:
1+m−1−m=0
0=0
oraz 1−m+1−m=0
2≠0 sprzeczne
czyli m=1 Dobrze?
2 lut 14:17
J: Tak. Dla m = 1 mianownik jest: x2 − 1.
2 lut 14:24
KED: Sprawdzisz, czy dobrze robię jeszcze jeden, proszę?
| | x2 +x+2 | |
f(x) = |
| D=R\{−2, 1} |
| | (mx+2)(x2+x−2) | |
Δ=9, więc
√Δ = 3 , a x1= −2 x2= 1
zatem mianownik będzie w postaci (mx+2)(x+2)(x−1)=0
x=−2
x=1
mx+2=0
więc odpowiedz m należy do {−2,0,1} ?
2 lut 14:34