jerey: prawdopodob.
ile jest liczb 3 cyfrowych nie mniejszych od 583 ktorych cyfry sie nie powtarzają
nie mniejszych od 583 czyli muszą byc tylko liczby wieksze
czyli na miejsce setek mamy 4 mozliwosci
miejsce dziesiątek 9 mozliwosci

niejsce jednosci 9−1 bo cyfry się nie mogą powtarzac.
4*9*8=288
2 lut 12:41
PW: Mało, jeszcze np. 583, 584, 586 ,... − tych nie policzyłeś
2 lut 13:11
jerey: bedzie 301,
kolejne zadanie;
na półce lezy 5 gier komputerowych, z ktorych 2 sa sportowe, 2 strategiczne a 1 jest
zrecznosciowa. Losujemy 2 gry. Jakie jest prawdopodobienstwo ze wsrod wylosowanych gier nie
bedzie zadnej gry strategicznej
2 lut 13:36
jerey: moc zbioru Ω=20
wszystkich gier jest 5
"wyrzucamy" 2 i zostaje nam 3 z czego 2 sportowe i 2 strategiczne ktore mozemy ulozyc na 3!=6
sposobów
mozemy je wybrac na 6 sposobów
A zdarzenie sprzyjające −6
P=0,3
dobrze?
2 lut 13:41
jerey: zle wklepałem
wyrzycamy 2 strategiczne zostają nam 2 sportowe i 1 zrecznosciowa *
2 lut 13:42
Marcin: | | 9 | |
Prawdopodobieństwo, ze nie będzie żadnej gry strategicznej wyszło mi |
| |
| | 20 | |
Korzystałem z drzewka

.
2 lut 13:52
jerey: hmm, nie wiem czy moje rozwiązanie jest poprawne ale wynik z odpowiedzią się zgadza
2 lut 13:55
jerey: swoją drogą też spróbuje rozwiązac to drzewkiem
2 lut 13:56
jerey: a poki co zamieszcze kolene zadanie Tym razem w ogole nie mam pomysłu jak sie za nie zabrac.
Ze zbioru wszystkich cyfr losujemy ze zwracaniem kolejno dwie i tworzymy z nich liczbę, za
cyfrę dziesiątek obierając pierwszą wylosowaną cyfrę. Jezeli za pierwszym razem wylosowalismy
cyfrę zero, tworzymy liczbę jednocyfrową. Jakie jest prawdopodobienstwo otrzymania liczby
dwucyfrowej nieparzystej?
2 lut 13:58
Marcin: | | 4 | |
Tutaj wyszło mi P(A)= |
| |
| | 9 | |
2 lut 14:06
jerey: za pierwszym razem mozemy wylosowac liczbe na 9 sposobów
za drugim razem na 10 sposobów .
2 mozliwosc;
za pierwszym razem 0
za drugim razem 9
A− zdarzenie sprzyjające wylosowaniu liczby dwucyfrowej nieparzystej w zbiorze liczb 2
cyfrowych to 40
B zdarzenie sprzyjające wylosowaniu liczby dwucyfrowej nieparzystej w zbiorze liczb 2 cyfrowych
ale z wyłaczeniem 2 przypadku 36 (90−9)=81
2 lut 14:06
jerey: o mi tez
2 lut 14:06
Marcin: Jestem z nas dumny
2 lut 14:07
jerey:
2 lut 14:11