Monotoniczność ciągu z silnią
Paweł: Zbadaj monotoniczność ciągu:
Proszę o szybką pomoc!
2 lut 12:37
2 lut 12:42
Paweł: Ok, a można to też robić zasadą an+1 − an?
Bo przez dzielenie mi wychodzi, ze jest malejacy. Ale jak juz robie metodą wyżej wymienioną to
mi nic nie wychodzi..Byłbym wdzięczny za rozpisanie.
2 lut 12:51
Kejt: dlatego są te dwie metody.. jak jedną wychodzi paskudztwo to używa się drugiej
2 lut 12:53
Paweł: metoda bizona sprawdza się tylko kiedy wszystkie wyrazy ciągu są dodatnie?
2 lut 12:54
Paweł: ?
2 lut 13:23
Bizon:
... to jakieś nieporozumienie Pawle ... sprawdzamy tą metodą czy ciąg jest monotoniczny
(a przecież on monotoniczny być nie musi ...)
2 lut 14:03
Paweł: Czyli monotoniczność można sprawdzić tylko za pomocą Twojego wzoru?
| | n+4 | |
Wyszło mi |
| <1 czyli ciąg malejący. Prawidłowo? |
| | n2+3 | |
2 lut 14:44
Bizon:
... nie tylko za pomocą tego wzoru ... jeszcze inny sposób podała Kejt
Są również jeszcze inne
Można np. naszkicować obraz graficzny funkcji na którym "układają się" kolejne wyrazy
ciągu.
Można też pochodnymi
2 lut 14:49
Bizon:
... a wynik mam inny −
2 lut 14:55
Paweł: no kurczę, mógłbyś mi rozpisać to zadanie?
2 lut 15:20
Bizon:
bez pochodnych ?
2 lut 15:33
Bizon:
| an+1 | | (n+1)2+3 | | 2n! | | n2+2n+4 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| an | | 2(n+1)n! | | n2+3 | | (n+1)(n2+3) | |
2 lut 15:44