Proszę o wskazówki! :(
KED: Proszę o wskazówki!

Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji jest zbiór D?
| | x+1 | |
a) f(x) = |
| D=R\{−1,1} |
| | x2+mx−1 | |
| | x2 +1 | |
b) f(x) = |
| D=R\{−1,1} |
| | x2+mx+1 | |
| | x+1 | |
c) f(x) = |
| D=R\{1} |
| | x2+mx+1 | |
| | x2 +1 | |
d) f(x) = |
| D=R\{1} |
| | x2+mx−1 | |
Rozwiązuję w ten sposób, że podstawiam np. w a w miejsce x najpierw −1 potem 1, czyli to co nie
należy do dziedziny i przyrównuję do zera. Jednak np. w b odp. jest, że nie ma tekiego m, a mi
wychodzi m=−2 v m=2. Jak powinienem to rozwiązać?
2 lut 12:31
zawodus: Masz 4 przykłady o który pytasz?
2 lut 12:34
KED: np. b i d
2 lut 12:34
zawodus: w b mianownik musi być postaci
x2−1=(x−1)(x+1)
Widać że tak nigdy nie będzie.
w d) analogicznie.
2 lut 12:37
KED: dlaczego x2−1 ?
2 lut 12:40
zawodus: bo dziedzina ma być rzeczywiste bez −1 i 1.
2 lut 12:42
KED: Wiem, że taka jest dziedzina, ale dlaczego dałeś tam minus? Skąd to wziąłeś? Z licznika czy
mianownika? I dlaczego?
2 lut 12:44
KED: Aha, już wiem. (x−1)(x+1) to z dziedziny, ale do czego to przyrównuję?
2 lut 12:45
KED: Możesz krok po kroku rozpisać c? Proszę.
2 lut 12:48
Hajtowy:
Przykład C:
x
2+mx+1 ... x ≠ 1
m=−2
2 lut 15:11