matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Montoniczność
Maciek:
Mógłby mi to ktoś sprawdzić? Dalej powinno zostać samo 5
x
, ale nie mam pojęcia skąd
5
x
(5x)'*ln5−5
x
*ln(5)
'
y'=(
)
'
=
=
ln5
ln
2
5
5
x
ln5*ln5−5
x
*
1
5
*1
=
ln
2
5
5
x
ln
2
5−5
x
*
1
5
ln
2
5
2 lut 12:31
Kejt:
5
x
1
(5x)'*ln5−5
x
*(ln5)'=
*ln5−5
x
*
=5
x
−5
x−1
ln5
5
2 lut 12:50