zadanie
Paula: Czy ktos pomoze w tym zadaniu

Przekatna graniastosłupa prawidłowego czworokatnego ma dlugosc 12 i tworzy z plaszczyzna
podstawy kat 60 stopni.oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej
2 lut 12:14
Marcin: Potrafisz to sobie rozrysować?
2 lut 12:17
Paula: tak
2 lut 12:25
Paula: nie umie tego wyliczyc
2 lut 12:25
Marcin: Czyli widzisz ten trójkąt prostokątny z przeciwprostokątną równą 12 i kątem α=60st?
2 lut 12:28
Paula: tak
2 lut 12:35
Marcin: Więc w czym problem?
2 lut 12:39
Paula: wyszło mi ze a =6i co dalej
2 lut 12:47
Marcin: Skoro a=6, to ile będzie wynosić wysokość graniastosłupa? (podpowiem, że masz ją na tym samym
trójkącie prostokątnym)
2 lut 12:49
Paula: nie wiem
2 lut 12:53
Marcin: Paula, Paula

To jest trójkąt prostokątny.. Masz dwa boki. Liczysz z pitagorasa i masz
wysokość. Nie chcę Ci podać wyniku, bo to Ci nic nie da.
2 lut 13:19