| sinα | ||
Z tego drugiego wyznacz cos lub sin i podstaw do wzoru tgα= | ||
| cosα |
| 1 | ||
cosx= | , | |
| 4sinx |
| sinx | ||||||||
tgx = | = 4sin2x. | |||||||
|
| 1 | ||
To może inaczej: z pierwszego równania wyliczyłeś, że 2sinxcosx= | . Wobec tego | |
| 2 |
| 1 | 3 | |||
(sinx+cosx)2 = sin2x+cos2x+2sinxcosx = 1+ | = | |||
| 2 | 2 |
| √3 | √3 | |||
sinx+cosx = | lub sinx+cosx= − | . Mamy więc dwa układy równań: | ||
| √2 | √2 |
| √2 | ||
sinx − cosx = | ||
| 2 |
| √3 | ||
sinx + cosx = | ||
| √2 |
| √2 | ||
sinx − cosx = | ||
| 2 |
| √3 | ||
sinx + cosx = − | ||
| √2 |
| 1 | ||
2sinxcosx= | ||
| 2 |
| 1 | ||
sin2x= | ||
| 2 |
| π | ||
i już wszystko wiemy: 2x to | (w mierze stopniowej 2x=30°). Oczywiście jeżeli ograniczamy | |
| 6 |