Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji jest zbiór D?
Staś: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji jest zbiór D?
| | x+1 | |
a) f(x) = |
| D=R\{−1,1} |
| | x2+mx−1 | |
| | x2 +1 | |
b) f(x) = |
| D=R\{−1,1} |
| | x2+mx+1 | |
| | x+1 | |
c) f(x) = |
| D=R\{1} |
| | x2+mx+1 | |
| | x2 +1 | |
d) b) f(x) = |
| D=R\{1} |
| | x2+mx−1 | |
Rozwiązuję w ten sposób, że podstawiam np. w a w miejsce x najpierw −1 potem 1, czyli to co nie
należy do dziedziny i przyrównuję do zera. Jednak np. w b odp. jest, że nie ma tekiego m, a mi
wychodzi m=−2 v m=2. Jak powinienem to rozwiązać?