jak policzyć pochodną?
Natalia: cześć, byłby ktoś tak miły i policzył dla mnie pochodną dla:
f(x)= (cosx)
(ctgx) cosx do potęgi ctgx
dzięki
fx: Będę miły, ale tylko trochę i podpowiem jak tę funkcję wyznaczyć

.
f(x) = cos
tanxx
Korzystając z własności logarytmów:
A = e
lnA łatwo zauważyć, że A
B = e
lnAB = e
BlnA
Korzystając z tej ostatniej postaci można zapisać twoją funkcję wyjściową w postaci, kŧóra
umożliwi łatwe wyznaczenie pochodnej.
f(x)=cos
tanxx = e
tanx lncosx, której pochodna jest już dziecinnie prosta do wyznaczenia

.
Powodzenia.