liczby
zadanie: jak uproscic taka liczbe?
√21002+4
robilem tak:
√ (2501)2+22=√ ((2501+2)2−2*2501*2=√ ((2501+2)2−(2251*√2)2
=√ (2501+2−2501√2)*(2501+2+2501√2
dalej nie wiem jak zrobic
moge prosic o pomoc?
2 lut 12:09
PW: A musiz ją "upraszczać? To bardzo porządna postać − dla przybliżonego obliczenia trzy
operacje: podnoszenie do potęgi, dodawanie i pierwiastkowanie.
Zapisanie np. 2√21000+1 jest pozornym uproszczeniem (dla przybliżonego obliczenia
potrzebna jedna operacja więcej). No chyba że ktoś uważa, iż 1000 jest bardziej elegancki niż
1002.
2 lut 12:18
Mila:
tak?
√4501+4=2√4500+1
To tez nie jest proste.
2 lut 12:34
zadanie: dziekuje
2 lut 12:35