...
Bartek: Czy mógłby mi ktos pomóc i powiedziec jak zabrać się za tego typu zadanie:
lx−1l dla x∊[−1;0]
f(x)=
x2 dla x∊(0;2]
a) jest/nie jest ciągła w x0 = 0, bo...
b) jest/nie jest różniczkowalna w x0 = 0, bo...
c) jest/nie jest całkowalna w przedziale [−1; 2], bo...
d) nie posiada/posiada styczną w punkcie (1; 1) o równaniu...
Nie chce rozwiązania, tylko wskazówki jak nalezy to zrobić
2 lut 11:56
Bartek: podpunkt a) to licze granice przy x dążącym do zera z lewej i prawej
a jak dalej ?
2 lut 12:08
Bartek: ?
2 lut 12:26
Marcin: To są zadania ze studiów?
2 lut 12:30
Bartek: tak
2 lut 12:32
Bartek: a) nie jest ciągla
b) wynika z tego ze jak nie jest ciągła to nie jest różniczkowalna
czy dobrze ?
2 lut 12:53
Bartek: ?
2 lut 13:38