Udowodnic, ze relacja jest antysymetryczna.
galileo: Udowodnic, ze relacja jest antysymetryczna: xRy ⇔ 4 | x − y + 1.
Rozumiem dowodzenie, natomiast nie potrafie tego zrobic akurat w tym przypadku, nie mam pomyslu
jak to zrobic. Robie to tak:
zakladam xRy ⋀ yRx
pokaze x = y
istnieje takie a: 4a = x − y + 1
(z tego wyliczam y)
4a − x − 1 = −y
y = −4a + x + 1
istnieje takie b: 4b = y − x + 1
(podstawiam pod y tamte y)
4b = −4a + x + 1 − x + 1
4b = −4a + 2
4b − 4a = 2
4(b−a) = 2
co dalej?
2 lut 11:31
PW: No i wniosek prosty:
zatem niemożliwe jest, by obie te liczby były całkowite. Dlatego ważne jest pisanie po drodze
wszystkich założeń − trzeba napisać, że a i b są liczbami całkowitymi (tego wymaga definicja
podzielności).
2 lut 11:40
g: aha, rozumiem, dzieki wielkie
2 lut 11:56