wykres
michał: witam
mam pytanie czy wykres ctg(x) = ctg(−x) ?
za odpowiedź dziękuję
2 lut 10:36
MQ: Nie
2 lut 10:39
michał: czyli musze wykres normalnie obrocic przy ctg(−x)?
2 lut 10:40
MQ: Odbić symetrycznie wzgl. osi OY
2 lut 10:42
michał: ok dzięki
2 lut 10:43
Saizou :
wystarczy zapamiętać że tylko "cosinus pożera minus"
sin(−x)=−sinx
cos(−x)=cosx
tg(−x)=−tgx
ctg(−x)=−ctgx
2 lut 10:50
michał: ok,dzięki wielkie!
2 lut 11:11
PW: Saizou, znasz świetne sposoby zapamiętywania, byłem kiedyś uradowany "chińskimi
wzorami".
2 lut 11:49
zawodus: tylko, że takie zapamiętywanie czasem nie pozwala na zrozumienie dlaczego tak...
potem gromadki dzieciaków rzucają wzorami, a zapytać co one oznaczają... cisza...
2 lut 11:52