macierze
potrzebujący: Muszę rozwiązać równanie macierzowe, gdzie A i B mam dane
AX = B − 2X
Nie wiem jak to równanie doprowdzić to wyznaczenia X.
2 lut 10:16
MQ:
AX=B−2X
AX+2X=B
(A+2*I)*X=B
X=(A+2*I)−1*B
2 lut 10:37
potrzebujący: a to I to co tutaj oznacza?
2 lut 10:43
MQ: Macierz jednostkową
2 lut 10:46
potrzebujący: czyli po prostu
1 0
0 1
2 lut 10:48
MQ: To zależy, jaki wymiar mają A i B. Jeśli 2x2, to tak.
2 lut 10:49
potrzebujący: No własnie nie...
A 3x3
B 2x3
2 lut 10:52
potrzebujący: w taki razie to I odnosi się do A i będzie
1 0 0
0 1 0
0 0 1
2 lut 10:57
potrzebujący: Poza tym, najpierw robimy to co w nawiasie czyli dodajemy , a co potem robimy z tą −1
2 lut 11:03
J: −1 to macierz odwrotna do danej
2 lut 11:12
potrzebujący: a czy wgl A i B mogę pomnożyc jeśli A jest 3x3 a B 2x3?
2 lut 11:19
J: to zależy A*B natomiast nie B*A tak
2 lut 16:02
J: A*B nie bo 3≠2
B*A tak bo wyjdzie 2x3
2 lut 16:03