trojkaty
Matematyczka: W trojkacie prostokatnym wysokosc poprowadzona z wierzcholka kata prostego podzielila
przeciwprostokatna na d2a odcinki dlugosci 2 i 18. Oblicz:
a. pole tego trojkata
b. dlugosci odcinkow na jakie dwusieczna kata prostego podzielila przeciwlegly bok
c. stosunek pola kola wpisanego w ten trojkat do pola kola opisanego na tym trojkacie.
Prosze o pomoc.

podpunkt a juz mam.
5-latek: korzystamy z twierdzenia ze wuyskosc w trojkacie prostokatnym jest srednia geometryczna
odcinkow na jaka podzielia przeciwprostokatna
czyli h=
√2*18=
√36=6
Majac wyliczona wysokosc z Twierdzenia pitagorasa policz dlugosc przyprostokatnch
Teraz przyprostokatna ma dlugosc 2+18=20 to promiern kola opisanego na trojkacie prostokatnym
= polowie przeciwprostokatnej czyli R=10
P
kop=piR
2 policz to
Terazz pole kola wpisanego . Promien tego kola oblicz ze wzoru P
tr=p*r gdzie P
tr −to pol
etrojakta (maz juz wyliczone ) p−−− to polowa obwodu (to sobie policz ) r −promien kola
(okregu) wpisanego w trojkat
Wylicz z tego r i P
kwp=pir
2 i oblicz ten stosunek
Do punktu b) wykorzystaj twierdzenie o dwusiecznej kata
https://matematykaszkolna.pl/strona/498.html