matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż że funkcja 1 liceum
Zenek:
1
Wykaż że funkcja f(x)=
−x jest malejąca w przedziale ( −
∞
;0) minus nieskończoność do
x
zera
2 lut 00:48
Janek191:
Niech x
1
, x
2
∊ ( −
∞
; 0 ) i x
1
< x
2
Wtedy
1
1
1
1
f(x
1
) − f(x
2
) =
− x
1
− [
− x
2
] =
−
− x
1
+ x
2
=
x
1
x
2
x
1
x
2
x
2
− x
1
=
+ x
2
− x
1
> 0 , a to oznacza, że funkcja f jest malejąca
x
1
*x
2
w ( −
∞
; 0 ).
2 lut 01:14