Przekształcenia elementarne macierzy
Adrianoski: Mam macierz o elementach
2 2 2 2 2 2
4 4 4 4 4 4
i mam ją przekształcić do bazowej (postaci kanonicznej, schodkowej jak kto woli)...
2 lut 00:46
J: ostatnia kol. przez −1 dodać do wszystkich co daje same 0
pierwszy wiersz *(−2) dodać do drugiego co daje
0 0 0 0 0 2
0 0 0 0 0 0
w zasadzie 2 można zastąpić przez 1
2 lut 00:52
Adrianoski: podsumowując rząd macierzy = 1? a ja kombinowałem jak tu wyłuskać rzA=2...
2 lut 00:55
J: tak oczywiście rzA=1
2 lut 00:57