Wyznacz zbiór wartości funkcji (trygonometria), równania trygonometryczne
pie: Dwa zadania.
Wyznacz zbiór wartości funkcji:
f(x)=sin(x)
2−sin(x)cos(x)= sin(x)(sin(x)−cos(x)) ?
Uzasadnij podaną równość:
| | x−y | | x−z | | y−z | |
sin(x−y)+sin(x−z)+sin(y−z)=4*cos( |
| )*sin( |
| )*cos( |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Kompletnie nie działa.

Drugie próbowałem z wzoru na sinus różnicy kątów, ale chyba gdzieś
mam błąd.
2 lut 00:26
J: zrób wykres
2 lut 00:30
J: cos(x)=sin(90−x)
sinx−siny=2sin((x−y)/2)cos((x+y)/2)
2 lut 00:36
Maslanek: Jaki poziom? Liceum?
2 lut 00:36
Maslanek: Genialne
2 lut 00:37
2 lut 00:57
J: 2*sinx*sin(x−45)*cos(45)
cos45=sqrt(2)/2
zatem
sqrt(2)*sin(x)*sin(x−45)
−1<sin(x)<1
−1<sin(x−45)<1
o przebiegu decyduje sqrt(2)
sprawdź tylko czy współczynniki są OK
2 lut 01:02
J: sin(x−45)=sin(x)*cos(45)−cos(x)*sin(45)=sinx*sqrt(2)/2)−cos(x)sqrt(2)/2
stąd postać równania:
sinx*(sinx−cosx)
a potem to już szukasz ekstremów z pochodnej
2 lut 01:30
pie: Mam. Zadania z linku także.
2f(x)=2sin(x)2+2sin(x)cos(x)=sin(2x)−cos(2x)+1 ... i dalej już idzie łatwo.
Mógłby ktoś jeszcze pomóc z drugim zadaniem (równość)?
3 lut 19:41