macierz przekształcenia liniowego
korciax: macierz przekształcenia liniowego f:R2−−>R3 w bazach standardowych e1=(1,0) , e2=(0,1) oraz
e'1=(1,0,1), e'2=(0,1,0), e'3=(2,0,1) ma postać |1 2|
A= |3 −1|
(to jest macierz) |−1 0|
podać postać naturalną wektora f(a)=( , , ) będącego obrazem wektora a=(1,2) a także jego
współrzędne w bazie {e'i}
Bardzo prosze o pomoc i dokładne rozwiązanie
2 lut 00:03
J: Mnożysz A*(1,2) co daje (5,1,−1) w zadanej bazie
(5,1,−1)=a*(1,0,1)+b*(0,1,0)+c*(2,0,1)
a+2*c=5
b=1
a+c=−1
wystarczy wyliczyć a i c
2 lut 00:10
J: współrzędne w bazie to a=−7 b=1 c=6
2 lut 01:10
korciax: dziękuje
2 lut 11:30