Przekształcenia liniowe-macierz przekształcenia
korciax: Wyznaczyć macierz przekształcenia liniowego f: R
3−−>R
2,
f(x
1,x
2,x
3)=(−2x
1+x
2,3x
2−x
3) w zero−jedynkowych bazach standardowych. Korzystając z
postaci macierzy przekształcenia liniowego wyznaczyć obraz wektora v=(−2,3,4).
Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu... i dokładne rozwiązanie
1 lut 23:53
1 lut 23:59
korciax: tak czytałam i po prostu nie wiem... prosze o rozwiązanie to przeanalizuje
2 lut 00:04
J: T*[x1,x2,x3]=[−2x1+x2,3x2−x3]
więc T jest macierzą 2x3
t11 t12 t13
t21 t22 t23
wystarczy wykonać mnożenie zapisać układ równań i wyliczyć tii
2 lut 01:07
J: t11x1+t12x2+t13x3=−2x1+x2
t21x1+t21x2+t23x3=3x2−x3
więcT ma postać
−2 1 0
0 3 −1
obraz wektora
−2*(−2)+3=−1
2*3−4=2
zatem (−1,2)
2 lut 01:14
korciax: bardzo dziękuję za pomoc, ale czy obraz nie powinien wyjść (7, 5)?
2 lut 11:15
J: −2 1 0
0 3 −1
mnożymy przez
−2 3 4
wychodzi −4+3+0=−1
0+9−4=5
2 lut 15:56