Narysuj wykres funkcji.
pie: Narysuj wykres funkcji:
f(x)=|sin(x)+cos(x)|
Jak się za to zabrać?
1 lut 23:37
MQ: | | π | |
Zamień sobie sin(x)+cos(x) na √2sin(x+ |
| ) |
| | 4 | |
1 lut 23:42
pie: A to skąd?
| | π | |
W podpowiedziach znalazłem √2cos(x− |
| ), co daje w sumie to samo, ale nie wiem, skąd się |
| | 4 | |
wzięło.
1 lut 23:55
Lorak: np. tak:
| | √2 | | √2 | | π | | π | |
sinx+cosx = √2( |
| sinx+ |
| cosx) = √2(cos |
| sinx+sin |
| cosx)= |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
1 lut 23:56
Lorak: innym sposobem:
cosx=sin(90−x)
sinx+sin(90−x)= ...
i dalej ze wzoru na sumę sinusów.
1 lut 23:58
pie: Dzięki.

Miałem problem z tym w kilku przykładach.
2 lut 00:30