matematykaszkolna.pl
Ro tarnopol: Mam pytanie, Jak jest równianie tożsamościowe czyli zgodne z dziedziną tak>? tzn. ze pasują wszystkie liczby z dziedziny.? a w takim razie równianie nieoznaczone jest zarazem tożsamościowe zawsze jak nie ma pierwiastka i ułamku ... tak ( tzn. dziedzina ∊R ) > a drugie pytanie tyczy Parado skalnego rozkładu kuli które mówi nam (pryz odpowiednich założeniach ) ze z jednej Kuli można utworzyć Dwie "takie same" ..... to oznacza ze jak z jednej można dwie to znaczy ze tka naprawdę z jednej można wykonać nieskończoność takich kul... >? To raczej Pytania do Autora strony ale jak ktoś jest chętny do pomocy to bardzo proszę emotka
1 lut 23:19
J: równanie nieoznaczone = liczba rozwiązań jest nieprzeliczalna (tzn. jest ich tyle ile liczb rzeczywistych) równanie tożsamościowo równe to takie które po przekształceniu jest identyczne, dziedzina pozostaje taka sama Twierdzenie o paradoksalnym rozkładzie kuli to tw. Banacha, rzeczywiście można rozłożyć kulę na dwie, trik polega na tym że kula pierwotna są częściowo puste w sensie miary
1 lut 23:26
J: kula pierwotna jest pełna, dwie pochodne kule są częściowo puste w sensie miary
1 lut 23:26
tarnopol: no ok , rozumeim wewnetrznie, ale "rozmiar" zewnetrzny ma taki sam, tylko moje pytnaie brzmi , jelsi z jednej mozna 2 zrobic to z 2 3 czy 4 z 4 8 itd. tka by logika podpowiadała, cyz sie myle>?
1 lut 23:29
tarnopol: a co do Równań to dopiero przy 5 przeczytaniu zrozumialem w pełni :} ale naszczescie juz do konca zycia :}} dopiero jak uświadomiłem sobie ze równianie tożsamościowe nie musi miec nieskończenie wiele rozwiązań to mnie oświeciło :}
1 lut 23:36
tarnopol: No to uogólnijmy problem czy jak z jednej rzeczy można zrobić dwie to znaczy ze z jednej można nieskończenie wiele>? wyadje mi sie to słuszne , jeśli tak to czy mozna tkai ttok rozumowania zastoswoac w Paradoskie Bacha−Tarskiego >
1 lut 23:42
J: można skończenie wiele, przeczytaj tw. Banacha lub Banacha−Tarskiego jeśli spróbujesz nieprzeliczalnie wiele to dojdziesz do sprzeczności
1 lut 23:46
tarnopol: no i to jest odpowiedz na miarę moich teraźniejszych możliwości, tak cyz siak dojdę do tego , szczegolnie ze sama postać Banacha mnie mocno zainteresowała , tlykio wszystko w swoim czasie . Jak polecasz jakie dobre Księgi, ksrypty , opracowania to zamieniam się w słuch.
1 lut 23:49
J: Kuratowski Mostowski Teoria mnogości − klasyk
1 lut 23:59
2 lut 00:02