Wielomian W
Mockingjay: Wielomian W określony jest wzorem w(x)=ax
5+7x
3+x gdzie a≠0. Wykaż, że W(−1) + W(1) = 0
Nigdy nie rozwiązywałam tego typu zadań bo to jest do tej starej matury, a ja sobie ją właśnie
rozwiązuje i nie wiem wg o co chodzi z tym zadaniem .. Liczę na waszą pomoc
1 lut 23:14
Maslanek: Zbadaj parzystość tej funkcji
1 lut 23:15
Marcin: Po prostu podstaw za X i dodaj.
1 lut 23:15
Mockingjay: A możecie bardziej rozbudować waszą myśl
1 lut 23:16
Mockingjay: A jak podstawię za x to przecież wyliczę "a" ?
1 lut 23:17
Marcin: −5a−7−1+5a+7+1=0
1 lut 23:18
kika: a*(−1)5+7(−1)3+(−1)+a*(1)5+7(1)3+(1)=0 ? sprawdź.
1 lut 23:18
Marcin: Czasem najprostsze rozwiązania są najlepsze
1 lut 23:19
Mockingjay: skąd się wzięło −5a ?
1 lut 23:20
Marcin: a*(−1)5
1 lut 23:22
Mockingjay: a to nie bd po prostu −a

Bo przecież jak podniosę 1 do potęgi to i tak wyjdzie jeden .. ?
1 lut 23:24
kika:
1 lut 23:24
kika: a ile to (−1)5=? (−1)4=?
1 lut 23:26
Mockingjay: Jak nie

Nie rozumiem to jest (−1)*(−1)*(−1)*(−1)*(−1)= −1
1 lut 23:27
kika: a(−1)5=−a
1 lut 23:29
kika: −a+a=0
1 lut 23:29
Marcin: Racja, racja. Czasem piszę takie głupoty że sam tego nie rozumiem. Przepraszam

Zamiary miałem dobre
1 lut 23:30
Marcin: Oczywiście kika ma rację
1 lut 23:31
Mockingjay: Czyli że rozumiem że dobrze myślałam ? Czyli będzie −a ?
1 lut 23:34
Marcin: tak, oczywiście
1 lut 23:52