matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka nieoznaczona
help:
x
2
∫
2
√
1−x
2
1 lut 22:58
help:
nikt nie pomoże?
1 lut 23:29
pigor:
..., np. tak : niech x=sint ⇒ dx=cost dt i
√
1−x
2
=
√
1−sin
2
t
=
√
cos
2
t
=cost, wtedy
x
2
sin
2
t costdt
∫
dx=∫
=∫sin
2
tdt=
1
2
2sin
2
tdt=
1
2
∫(1−cos2t)dt=
√
1−x
2
cost
=
1
2
(t−
1
2
sin2t)=
1
2
(t−sintcost)=
1
2
(arcsinx− x
√
1−x
2
)+C
2 lut 00:12