Całki nieoznaczone z definicji
Natka: Jak obliczyć całkę nieoznaczoną f(x)=x2 z definicji?
1 lut 22:30
J: [F(x)+C]′=ƒ(x)=x2
szukamy funkcji której pochodna wynosi x2
zatem f(x)=1/3*x3+C
1 lut 23:33
AS: A zapoznałaś się z definicją pochodnej?
Obliczaniem granicy>
2 lut 12:00
AS: Ojej! − myślałem o pochodnej.
2 lut 12:29
Natka: Chodziło mi o dowód z definicji w przedziale [0,1]
2 lut 22:25
PW: Cały czas mam wrażenie, że idzie Ci o całkę oznaczoną − teraz jak zobaczyłem przedział, to
jestem prawie pewny.
2 lut 22:44
Godzio:
| | 1 | |
Dzielimy odcinek na n kawałków, każdy długości |
| i liczymy granicę: |
| | n | |
lim
n→∞∑
i=1nΔx
i * f(x
i)
Gdzie Δx
i = x
i+1 − x
i oraz f(x
i) = x
i2
2 lut 23:13