Proszę o pomoc w rozwiązaniu...
Mati: Jak to rozwiązać
1 lut 22:25
Marcin: Albo dodaj stronami (poprzednio odpowiednio rozszerzając), albo podstawiaj.
1 lut 22:26
Mati: Chyba niezbyt rozumiem...zapomniałem jak się to robi
1 lut 22:29
Mati: w 3 jest −3/2A+B=−4*
1 lut 22:30
Mati:
1 lut 22:40
Ajtek:
Dodaję stronami uprzednio rozszerzając:
A+2B=12 /*3
−3A+B=−1
3A+6B=36
−3A+B=−1
___________ +
7B=35 ⇒ B=...
Później podstawiasz do dowolnego równania B i liczysz A (*)
Podstawienie:
A+2B=12 ⇒ A=12−2B
−3A+B=−1
Podstawiam do dolnego równania:
−3*(12−2B)+B=−1
Wyliczasz B i jak wyżej (*).
1 lut 22:46
Mati: Dziękuję bardzo już wiem!
1 lut 22:57
Ajtek:
Powodzenia

.
1 lut 22:58