matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema następującej funkcji:
o3:
Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema następującej funkcji: y=x+
9
x
Byłabym bardzo wdzięczna za rozwiązanie
1 lut 22:12
J:
pochodna (x
2
−9)/x ekstrema w punktach x=−3 (max) oraz x=3 (min) f. rosnąca dla x<−3 i x>3 f. malejąca dla −1<x<3
1 lut 23:56